Как да определим простатит при мъжете?

простатит при мъжете

Простатитът е възпалителен процес, който се развива в простатната жлеза при мъжете. Това заболяване има неприятни симптоми и е изпълнено с развитие на усложнения, едно от които е безплодието. Но възможностите на съвременната урология позволяват да се определи простатитът по клинични прояви и резултатите от изследването, като навреме се предписват всички необходими медицински и диагностични процедури и се предотвратяват усложнения.

Фактори, водещи до заболяване

Причинителят на простатита са микробни агенти: Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Escherichia coli и др. Но следните предразполагащи фактори могат да провокират развитието на остър възпалителен процес или рецидив на хроничен простатит:

 • намален имунитет;
 • хипотермия;
 • наранявания на пикочно-половите органи;
 • стрес;
 • пиене на алкохол и прекалено пикантна храна;
 • задръствания в тазовата област;
 • запек;
 • тютюнопушене, хронична интоксикация на тялото с разрушителни вещества;
 • заседнал начин на живот;
 • наличието на огнища на хронична инфекция;
 • полово предавани болести.

Простатитът може да бъде остър или хроничен. Често мъжете отказват да се обърнат към специалисти, когато се появят характерни оплаквания:

 • болезнено уриниране;
 • примеси от гной, слуз в урината;
 • болка в пубиса и перинеума, която се увеличава по време на уриниране и изхождане, както и по време на полов акт;
 • изтичане на урина на тънка струя;
 • повишена телесна температура.

Всички тези признаци показват развитието на остър възпалителен процес в областта на таза. Но само опитен специалист знае как да определи простатит при мъжа и да предотврати опасни усложнения. За това е необходимо да се използват всички възможности на съвременната лабораторна и инструментална диагностика. Въз основа на изследването, което включва ултразвук на простатата, ректално изследване, е възможно да се постави точна диагноза и да се вземат решения за по-нататъшни тактики на лечение.

Видове заболявания, признаци

Важно е да не губите време и да започнете лечението веднага щом забележите първите прояви на заболяването. И те могат да се комбинират с отпадането на интереса към интимността, безсънието, вътрешните страхове и притеснения, както и с характерни симптоми на заболявания, които често водят до импотентност (захарен диабет, намалени нива на тестостерон, съдови нарушения). Специалистите трябва да разберат причините за простатит.

Остър и хроничен простатит

Острият простатит се проявява чрез обща интоксикация с появата на фебрилен синдром, повишена телесна температура. Появяват се тежки симптоми на простатит: болка в слабините, ректума и перинеума. Мъжът отбелязва чести позиви и болки след уриниране. Може да бъде трудно изпразването на пикочния мехур и понякога може да се появи остра задръжка на урина. Често от уретрата се появява белезникаво гнойно отделяне. Често се появяват сексуални разстройства, либидото намалява.

Хроничният простатит не е толкова изразен. Той протича на вълни, последвани от дълги периоди на ремисия. Дори незначителна хипотермия или настинка могат да провокират рецидив. Простатитът се диагностицира по клинични прояви и оплаквания на пациента, както и при ректално изследване, по време на което се установява подуване и силна болезненост на жлезата.

Бактериален простатит

Младите мъже на средна възраст често имат хронични заболявания на пикочно-половата сфера, включително урологични заболявания с бактериален характер, възникващи на фона на безразборни полови контакти или некачествено лечение на инфекциозни и възпалителни процеси на бъбреците, пикочния мехур и простатата. Това създава неблагоприятен фон и може да допринесе за влошаване на сексуалното здраве на мъжа.

Лошите навици имат изключително негативен ефект върху либидото и ерекцията. Злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето намаляват тонуса на съдовите стени и водят до нарушено кръвообращение в пикочно-половите органи. За да се реши проблемът с лошата ерекция, е необходимо да се вземе цялостен подход към този въпрос, да се избере антибиотично лечение и да се премахнат всички скрити урогенитални инфекции.

Абактериален простатит

Този вид простатит засяга повечето мъже. Хроничният простатит с небактериална етиология се нарича синдром на хронична тазова болка, който се появява поради редица причини и предразполагащи фактори.

 1. Рефлукс на урината. Поради проникването на урина в тъканите на простатната жлеза се развива възпалителен процес. Това се дължи на високото налягане на урината по време на изпразването на пикочния мехур (когато има застой на сперма в пикочните пътища), промени в каналите на простатната жлеза.
 2. Неподходящ полов акт.
 3. Продължително сексуално въздържание.

Синдромът на хроничната тазова болка се проявява с дълъг болезнен синдром с локализация на болката в таза, долната част на гърба и перинеума. Мъжът изпитва болка по време на уриниране, намалено либидо, повишено желание за изпразване на пикочния мехур. В хроничния стадий на заболяването няма признаци на възпалителен процес в секрета на еякулата, урината и простатата.

Този тип хроничен простатит се лекува с антибиотици, алфа-блокери, противовъзпалителни лекарства. Използват се хормонални средства и билкови противовъзпалителни препарати. Лечението с медикаменти продължава до 4 седмици.
Едновременно с употребата на лекарства се използват следните ефективни методи за лечение:

 • курс на масаж на простатата;
 • техники за релаксация;
 • въздействие върху биологично активни точки в тялото (акупунктура);
 • хирургично лечение (ако горните методи са неефективни).

Асимптоматичен простатит

Безсимптомният простатит няма очевидни прояви. Мъж понякога се оплаква от болки в тъпа болка в областта на пубиса, кръста, нарушения на уринирането.

Болестта има следните предразполагащи фактори:

 • редовно хипотермия;
 • несвоевременно уриниране;
 • сексуално въздържание;
 • хиподинамия;
 • уретрит, пиелонефрит;
 • тютюнопушене, алкохолизъм.

По време на обостряне изтритите признаци на простатит стават по-изразени. Болката и пикочните нарушения се влошават.

Разходи за услуги за диагностика на простатит

В различни клиники е възможно за кратко време да се изследват и оценят напълно състоянието на мъжката пикочно-полова система. Професионалните специалисти знаят как точно да излекуват простатита и помагат на пациента да се справи с неприятните симптоми на заболяването. Клиниките са оборудвани с иновативно оборудване, което ви позволява да получавате пълна надеждна информация за състоянието на простатната жлеза и близките органи.